SCHEIDSRECHTERS HB

OK FLUITEN IS FUN!

Bij s.v. Westfriezen worden om de twee jaar scheidsrechters opgeleid. B jun. en A jun. speelsters ontkomen er niet aan en met een goede begeleiding kunnen ze snel hun eerste wedstrijden fluiten.

Daarnaast moet er zowel bij coaches als speelster spelregelkennis zijn!

Klik hier voor overzicht Fluit- en kantinediensten veld update 15 sept 2018!


Daarvoor is de verplichte Basistoets spelregels

Vanuit het NHV is aangegeven dat er voor bepaalde groepen spelers en begeleiders een verplichte test moet komen om de kennis over de spelregels van het handbal op te vijzelen.

De kennis van de spelregels is even belangrijk als de technische en tactische aspecten van het spel. Zoals overal is te zien en horen wordt ook binnen de handbalsport steeds vaker en openlijker kritiek geleverd op de scheidsrechter, zonder dat er sprake is van voldoende eigen spelregelkennis. Het aantal mensen dat er voor kiest om scheidsrechter te willen zijn kent een dalende lijn. Als vereniging zijn wij verantwoordelijk voor het fluiten van de meeste wedstrijden, waarvoor dan ook de eigen leden als scheidsrechter optreden.

Spelregelkennis kan een belangrijke bijdrage leveren om de kritiek op scheidsrechters te verminderen en het spelplezier en de kwaliteit van het spel te verhogen. Om de spelregelkennis bij iedereen die direct bij wedstrijden betrokken is te verhogen, is de Basistoets Spelregels ingevoerd.

Onderstaand een overzicht voor wie dit gaat gelden:

  • Iedereen die vanaf 1 juli 2018 de leeftijd heeft van 17 jaar en dus de A-jeugd leeftijdscategorie bereikt
  • Iedereen die vanaf 1 juli 2018 de rol van coach vervult bij een C-jeugdteam of hoger
  • Iedereen die vanaf 1 juli 2018 een opleiding tot scheidsrechter, trainer/coach, rapporteur of praktijkbegeleider wil volgen


Wij gaan proberen de toets, (PvB), die hiervoor afgelegd moet worden, binnen Westfriezen te regelen in onze eigen kantine. Dat geldt tevens voor een informatieavond om de kennis over te brengen en te bespreken.
De Proeve van Bekwaamheid (PvB) bestaat uit een schriftelijke toets, die wordt afgenomen door een NHV-gedelegeerde. De toets wordt als voldoende beoordeeld, als minimaal 20 van de 30 vragen juist zijn beantwoord.


Dit diploma geeft het recht op:
Het deelnemen aan de opleidingen Verenigingsscheidsrechter, Handbaltrainer 2, Rapporteur 3 of Praktijkbegeleider 3.4.
Het speelgerechtigdheid zijn vanaf de A-jeugdleeftijd en het mogen coachen van C-jeugdteams en hoger (let op: deze rechten zijn van toepassing per 1 juli 2015)
Via de NHV-website https://www.handbal.nl/scheidsrechters/spelregelken... kun je de spelregels oefenen.

Er is ook een versie in Jip-en-Janneke-taal: klik hier Jip-en-Janneke-versie. Als ondersteuning kun je gebruik maken van het officiële spelregelboekje van de IHF en daarnaast is het “Spelregelboekje in begrijpelijke taal” beschikbaar.

Dit alles is op de site van het NHV te vinden, https://www.handbal.nl/scheidsrechters/opleidingen/...

Vragen over de spelregelkennis kunt us tellen aan Ronald Vellinga!

Handbalbestuur Westfriezen

Deel deze pagina:     

laatste nieuwsnieuws icoon

Hoofdsponsorhoofdsponsor icoon

Supersponsorsupersponsor icoon

sponsor logo sponsor logo sponsor logo sponsor logo sponsor logo

Topsponsorstopsponsor icoon

sponsor logo sponsor logo sponsor logo sponsor logo sponsor logo sponsor logo sponsor logo sponsor logo sponsor logo sponsor logo sponsor logo sponsor logo sponsor logo sponsor logo sponsor logo sponsor logo sponsor logo sponsor logo sponsor logo sponsor logo sponsor logo sponsor logo sponsor logo sponsor logo

Websponsorwebsponsor icoon

sponsor logo sponsor logo sponsor logo sponsor logo sponsor logo sponsor logo

VVWFvrienden van westfriezen icoon

word ook vriend