HB HISTORIE

OPGERICHT IN 1957


Op 22 juli 1957 is het handbal in Zwaag officieel opgericht. De notulen van gymnastiekvereniging Turnlust melden dat er een onderafdeling handbal is opgericht. Deze vereniging stelde zich het beoefenen en bevorderen van het edele handbalspel en aanverwante sporten ten doel.
Op 26 april 1960 wordt een belangrijke beslissing genomen. De onderafdeling handbal van Turnlust wordt losgekoppeld van haar moedervereniging en gaat zelfstandig verder onder de naam Sportlust.

EEN GEDWONGEN HUWELIJK


In begin jaren zeventig zochten de voetbal en het handbal elkaar op voor nauwe samenwerking. De handbal had geen passende accommodatie en de voetbal wilde meer kleedkamers, omdat hun leden aantal maar bleef groeten. De gemeente Zwaag had er wel oren naar, want als de handbal en de voetbal samen op een kussen kwamen te liggen op sportpark ’t Krijt, zou de toenmalige handballocatie omgedoopt kunnen worden in een tenniscomplex. Voorwaarde van de gemeente Zwaag om dit financieel mogelijk te maken, was wel dat deze twee verenigingen in elkander zouden samensmelten.
Het handbalbestuur wilde niet dat men haar identiteit zou verliezen. Dit was een belangrijk punt, omdat men het idee had dat men op zou gaan in een grote club, die voetbal zou laten prevaleren boven handbal. Een compromis werd gevonden. De naam van RK voetbalvereniging Westfriezen zou worden gewijzigd in Sportvereniging Westfriezen. Dat dekte de lading beter en er zat toch nog een stukje “Sport” van Sportlust in de naam.

Met dit voorstel gingen beide besturen naar hun leden. Deze zijn zoals verwacht, zeer kritisch. Met name de vraag, hoe hoog de contributie zou worden, speelde bij de leden. Er zou immers een verhard asfaltveld komen voor het handbal. Moesten de voetballers daaraan meebetalen? En omgekeerd, moesten de handballers bijdragen aan tien nieuwe kleedkamers? Zoveel hadden ze er niet nodig. Als de stemming plaats vindt zegeviert het gezonde verstand. Een ruime meerderheid stemt voor een fusie. Beide besturen halen opgelucht adem en zetten het proces in gang.
De handbalactiviteiten gaan verhuizen van het oude voetbalveld, nu tennisveld, naar ’t Krijt, waar een prachtig modern verhard veld zal worden aangelegd. Wat een luxe in 1973, maar het verharde veld achterop sportpark ’t Krijt liet nog even op zich wachten, in 1975 werd het een feit. Het blauwe shirt werd nu ook vervangen door het WF geel!

HANDBAL WERD HET VISITEKAARTJE VAN DE CLUB


Een gouden greep voor de handbaltak was dat dit verharde veld, bij het oppimpen van de Westfriezenterrein, in 1992 werd verlegd naar de hoofdingang van het sportcomplex. Zo werd het eens lelijke eendje, omgedoopt tot een sierlijke zwaan die het visitekaartje van de s.v. Westfriezen vormt. Rond de eeuwwisseling is de club 100 leden groot. Een ledenaantal waar je niet zoveel mee kunt en ons Dames 1 speelde in de kelder van het Noord Hollandse handbal. Er moest wat gebeuren? En dat kan alleen als er enthousiaste leden zijn die het niveau handballend omhoog kunnen krijgen, gesteund door een kader die voorwaarde scheppend is.
Het toeval trof dat er een goed jeugdteam was, dat als B-1 flink aan de weg timmerde. Dat moest gekoesterd worden, John Karsten en Co Bransen namen het team bij de arm. Kneden het en persten er een succes formatie uit. Als A-junioren werden ze vervroegd Dames 1 en sport voor sport klom men omhoog. Dat resulteerde dat de teams en jeugd onder hen ook enthousiast werd. Het gewenste slipstreameffect werd bereikt.

De entourage om het fenomeen handbal werd opgeschud en onder het motto “als we als dorp met carnaval landelijke bekendheid hebben, zijn we ook in staat tot spraakmakend handbal”. Het ledenaantal jongde aan richting 150 leden. Er werden stappen gezet en het handbal leefde weer in Zwaag. Op 22 juli 1957 was het handbal in Zwaag officieel opgericht. En met 150 handballeden konden we dat in 2007 gepast vieren.
Dames 1 bleef goed scoren en inmiddels deed ook een herenteam van zich doen spreken. De Parels van Westfriezen paste naadloos in het gedroomde handbalplaatje van spraakmakend handbal. De mannen entertainden er op los, met hun hoog opgetrokken gele kousen. Mooi dat dit er is en wat begon als grap, wordt door hun tegenstanders absoluut niet meer als grap gezien.


KARO ALS HOOFDSPONSOR EN OVER DE 250 LEDENHet kader van bestuur, toernooicommissie, coaches en trainers heeft een leuke klik met elkaar en doet er alles aan het handbal bij Westfriezen positief uit te dragen. De manier waarop het handbal bij Westfriezen aangeboden wordt, heeft er voor gezorgd dat de club door is blijven groeien. In augustus 2011 wordt het 200-ste handballid bijgeschreven en is het asfaltveld voorzien van een prachtige blauwe toplaag waar ze zeer tevreden over zijn, ook onder natte omstandigheden. De kers op de taart was de nieuwe hoofdsponsor KaRo b.v. die het van Digit Electro overnam. Mooi !
Met 200 leden spelen en trainen op 1 veld, kon eigenlijk niet en een aantal teams trainden al elders. Een tweede veld wordt bij de gemeente Hoorn aangevraagd en die zien de noodzaak hiervan in en honoreren onze wens. Het werd geen asfaltveld maar een handbalkunstgrasveld, beslist de gemeente Hoorn. Met het KaRo-handbaltoernooi 2012 werd dit veld geopend door Dames 1. Waar nog steeds een aantal speelster in spelen die rond 2004 er mede voor gezorgd hebben, dat het handbal weer leeft in Zwaag! We tikken in 2014 de 275 leden aan. Een mooie kers op de taart voor onze club zou het spelen in de zaal op Hoofdklasse niveau, dat is echt leuk handbal!

In 2017 vieren we "60 jaar handbal in Zwaag". Wat zijn we trots op onze handbaltak!

Deel deze pagina:     

laatste nieuwsnieuws icoon

Hoofdsponsorhoofdsponsor icoon

Supersponsorsupersponsor icoon

sponsor logo sponsor logo sponsor logo sponsor logo sponsor logo

Topsponsorstopsponsor icoon

sponsor logo sponsor logo sponsor logo sponsor logo sponsor logo sponsor logo sponsor logo sponsor logo sponsor logo sponsor logo sponsor logo sponsor logo sponsor logo sponsor logo sponsor logo sponsor logo sponsor logo sponsor logo sponsor logo sponsor logo sponsor logo sponsor logo sponsor logo sponsor logo

Websponsorwebsponsor icoon

sponsor logo sponsor logo sponsor logo sponsor logo sponsor logo sponsor logo

VVWFvrienden van westfriezen icoon

word ook vriend