Een ronde dichter bij Vaduz!   |    1 - mrt - 2023

“Bal gezocht….”

Voorbeschouwing

Na de nederlaag tegen FC Den Helder vorige week staat de formatie van trainer Schaap op 3 punten uit 4 wedstrijden. Daarmee lijkt het er vooralsnog niet op dat WF mee kan gaan doen om promotie dit seizoen. Echter, het seizoen is nog niet voorbij en de wonderen zijn nog lang de wereld niet uit. Vandaag wacht de 1/8ste finale van het bekertoernooi, waarin WF2 nog steeds vecht om die felbegeerde tickets naar Vaduz. In de 1/16e finale werd knap op eigen veld hoofdklasser Velsen aan de kant gezet. Kan WF2 dit kunstje herhalen door op eigen veld ook Spartanen te verslaan?

Zwaag, 26 februari 2023

WF 2 – Spartanen 2

Op deze zonnige zondagmorgen hadden wij de beschikking over 14 man. Aanvoerder Berends en 3de aanvoerder Bregman kregen rust van zichzelf en zochten het plezier op tijdens een weekje weg. Vloeijberghs is vorige week verdwaald geraakt in de polonaise en liep vandaag nog een rondje mee in Amsterdam. Goevaerts maakte het rijtje van afwezigen compleet door niet helemaal fit te zijn. Gelukkig hadden we vandaag wel de beschikking over de geëvolueerde versie van onze eigen Gieltjes die vanuit het vlaggenschip overkwam om zijn debuut in het 2de elftal te maken. Op deze manier kon de leidsman keurig 5 minuten te laat fluiten voor het begin van dit mooie affiche, nadat 2de aanvoerder Deun keurig de toss gewonnen had.

Met Vaduz in het achterhoofd begonnen de spelers van WF de 1ste helft uitermate sterk. Zowel opbouwend als in de diepte werd de ruimte gevonden op de helft van de Spartanen. Spartanen kreeg totaal geen grip op het snelle spel van Westfriezen en dit resulteerde al snel in de 1-0. Na een balverovering van De Jager op het middenveld vond Weevers met een keurige steekbal de snelle Hartnack achter de verdediging. Hartnack zag links van hem de meegelopen Hoogland en besloot daarom verstandig zelfstandig de keeper te verschalken. Zo had WF binnen 8 minuten al de voorsprong te pakken. WF zette door en bleef met verzorgd aanvallend voetbal de Spartanen onder druk zetten. Nog geen 10 minuten later was het dan ook weer raak. Na de combinatie tussen normale Gieltjes en Kramer kon normale Gieltjes met een fijne voorzet de volledig vrije Hoogland vinden voor de goal. Deze was wonderbaarlijk een keertje fit en dook daarom niet weg voor de bal. Dit resulteerde in een fijne kopbal in het zijnet; 2-0. Voordat het eerste halfuur op het bord stond, kreeg WF2 een grote kans op 3-0. Na puik combinatie spel op het middenveld werd de diepgaande Hoogland gevonden. Deze hoefde alleen de bal eventjes licht langs te uitkomende keeper te tikken en naar de grond te gaan na een touché met de doelverdediger. Gelegenheidsaanvoerder Deun zag helaas de keeper van Spartanen zijn fout goed maken door zijn strafschop te keren. Na een halfuur veranderde het spelbeeld. De druk van WF nam ietsje af en zo kon Spartanen op onze eigen helft aan het voetballen raken. Grote kansen bleven uit voor rust, maar het werd duidelijk dat WF2 er nog niet was. In de rust werd de wedstrijd tegen Grasshoppers aangehaald, waarbij een 2-0 voorsprong volledig uit handen werd gegeven in de 2de helft. Met dit in het achterhoofd was de scherpte weer terug en begonnen we vol moed aan de 2de helft. Gelegenheidsaanvoerder Deun moest er geblesseerd af, waardoor 4de aanvoerder Kramer de band kreeg. Deun werd vervangen door alleskunner Mak, die dit klusje wel even ging klaren op rechtsback. Hierdoor kwam onze eigen Gieltjes naast zijn geëvolueerde broer te spelen in het centrum.

Aan het begin van de 2de helft kon de wedstrijd alle kanten op. Of beter gezegd, geen kant op. WF speelde minder zuiver dan de eerste 30 minuten van de wedstrijd en kwam weinig voor de goal, maar ook de Spartanen konden weinig afhalen bij de Indonesische toko achterin het centrum van de defensie. Na een uur spelen maakte Brandhoff zijn opwachting. Hij verving Kramer en kreeg gelijk de aanvoerdersband. Enkele minuten later oordeelde de leidsman iets te overdreven bij een duwtje van de geëvolueerde Gieltjes. Vanaf de stip werd de kans op een comeback dan ook benut; 2-1. Spartanen ging met meer vertrouwen voetballen en zo werd het toch wel erg spannend. Deze periode duurde tot de 78ste minuut, toen WF2 de wedstrijd in het slot gooide. De Jager vond met een prachtige boogbal de vrije Hartnack achter de defensie. Laatstgenoemde nam de bal schitterend aan en stond oog in oog met de keeper op 5 meter van de goal. Deze keer keek Hartnack wel opzij en gunde hij de bal aan de volledig vrijstaande Hoogland. Deze kon door het overzicht van Hartnack zijn 2de van de middag inpissen; 3-1. Direct hierna werd een tactisch masterplan in gang gezet waarbij Hoogland de meest gevaarlijke speler en spelmaker van Spartanen uit de wedstrijd zou spelen door goed kort te zitten. De 3-1 was een opsteker voor WF2, waarna meer kansen volgden. 5de aanvoerder Brandhoff had meerdere grote kansen, maar wist deze niet te verzilveren. Althans, van één kans is dit nog niet helemaal zeker. Dit schot is namelijk, volgens officiële berichten, nog steeds niet geland.

Na wederom een goede actie van MOTM Hartnack besloot de rechtsback aan de noodrem te trekken, met een penalty voor de geelhemden als resultaat. 5de aanvoerder Brandhoff besloot zijn aanvoerdersband op de grond te gooien, nadat 2de aanvoerder Deun in de eerste helft al bewezen had dat deze ongeluk zou brengen bij het nemen van de strafschop. Als Ware wetenschapper die Brandhoff is, had hij weinig woorden nodig om conclusies te trekken over het ongeluk van de aanvoerdersband. Hij bewees dat het dragen van de band geen invloed heeft op het succes bij het nemen van de penalty. De goed ingeschoten penalty werd wederom gekeerd en zo bleef het bij 3-1. Spartanen hadden nog enkele kansen, maar het geluk stond vandaag aan onze zijde. De verdediging hield stand en 6de aanvoerder Weevers, die de band van de grond had gepakt nadat Brandhoff deze had afgegooid, hield goed huis op het middenveld. Nadat Hoogland het laatste kwartier hand-in-hand met hun gevaarlijke nummer 7 de wedstrijd had doorgebracht, floot de leidsman voor de laatste keer.

Zo blijft de bekerdroom in leven en mogen wij onze kunsten binnenkort gaan vertonen in de kwartfinale. Volgende week wacht een uitwedstrijd tegen Vitesse 22. Hopelijk kan Westfriezen daar ook tot eenzelfde resultaat komen om zo nog enige aansluiting te houden met de bovenste plaatsen.

WF – Spartanen

’8 1-0 Hartnack (Weevers) ’17 2-0 Hoogland (‘normale’ Gieltjes) ’65 2-1 ’78 3-1 Hoogland (Hartnack)